Thursday, July 10, 2008

ZoneAlarm Firewall Problematigi

Gerek virüsler, gerek trojanlar gerekse spyware'ler gelişen teknoloji ile korkulu rüyamız haline geldi. Artık tüm özel bilgilerin dijital platformlar üzerine taşınıyor olması ve bu platformların internet ile desteklenmesiyle "güvenlik" biz son kullanıcılar için artık daha önemli.

Peki neler yapmalıyız? Piyasaya sürülen binlerce yazılım var hangisi daha iyidir, beni korur, bütçeme uygundur bu sorunlar alır başını gider. Unutulmamalıdır ki en pahalı virüs programları (ör. Norton AntiVirus) bizi %100 korur diyemeyiz. Çünkü virüsler sürekli değişir, daha akıllı hale gelir ve biz farkına dahi varmadan onlarla burun buruna kalırız. Virüs tanınana kadar da herhangi bir yazılım bir güncelleme yetiştiremeyeceği için, bir bardak soğuk su içmemiz gerekir =) Ama en azından bilindik virüslerden ve exe gibi çalıştırılabilir dosyaların bizden habersiz çalıştırılmasını bu tür programlar ile engelleyebiliriz.

Microsoft'un geliştirmiş olduğu Windows işletim sistemleri yüklediğimiz zaman, pek bir şeye izin vermeyen güvenlik duvarına bir toslarız. Anca kendimizce yaptığımız ayarlar sonunda bir nefes alabiliriz. Benim gibi Microsoft ürünlerine pek güvenmeyen bir insansanız, başka uygulamalara yönlenirsiniz. Ben de sistemimin güvenliğini "ZoneAlarm Security Suite" ile sağlamayı seçtim. Gayet de memnunum. Her türlü şeye karşı güzel bir güvenlik sağlıyor. Hele bir de kişiselleştirdiyseniz tadına doyum olmuyor taaaaa ki........ bir Windows güncellemesine kadar.

Windows güvenlik güncellemesi (KB951748) ile network'e dair değişiklikler yapılıyor, bunun sonunda ZoneAlarm sapıtıyor ve ZoneAlarm tehlike sinyalleri aldığını zannederek Internet'e erişiminizi kesiyor siz de bunu bulana kadar tabii ki saç baş yoluyorsunuz =) "Microsoft bunu bilerek yapmıştır. kendi firewall'unu kullanalım istiyor" yorumu da yapılabilir gayet. Çünkü bu karmaşayı yok edecek bir çözüm üretmeye pek tenezzül etmemekteler =)

Benim yaptığım, Program Ekle/Kaldır kısmından bu güncellemeyi kaldırmak oldu. Bir diğer çözüm ise Internet Zone güvenliğini "High" ayarından, "Medium" ayarına çekmek ki pek tavsiye etmem. ZoneAlarm'ın madem nimetlerinden faydalanmak istiyoruz bırakın "High" kalsın.

No comments: